23-24 juni 2007 - 2e wedstrijd

Terwolde: 'Na zonneschijn komt regen!'

Ondanks de voorspelling en de neerslag van afgelopen week leek bij aankomst op vrijdagmiddag alsof het in Nijbroek geen druppel had geregend, Terwijl het op diverse plaatsen in Nederland met bakken uit de hemel kwam bleef het droog in het plaatsje van de gemeente Voorst-Twello. Helaas kwam na de zonneschijn toch regen, gelukkig kon de baan het water redelijk verdragen en binnen de kortste keren was de harde ondergrond weer zichtbaar en moest er worden gesproeid.

Op zaterdag namen wij ook afscheid van twee mooie bolides, Peter Lensink zag de chicane over het hoofd en ging ongeveer zeven keer in de rondte. Gelukkig mankeerde de coureur uit Aalten weinig maar de MR2 werd volledig afgeschreven. Ook in de toerwagenklasse tot 3800cc moesten wij toezien hoe de volledige zijkant uit de bolide van Randy Nijhof werd geknipt. Een gebroken stuurstang maakte de EVO onbestuurbaar en reed vol door de grondwal heen. Na controle door de arts werd besloten om hem ter observatie naar het ziekenhuis te brengen.

Zo kon de laatste finale van de zaterdag pas om tien uur worden verreden en werd de nachtcross in gekort.

Jeugdklasse
Na de NK in Kessel mocht de junioren ook in Terwolde hun kunsten vertonen. Patty Stiphout kon weer beschikken over eigen Suzuki maar de kopstart was er voor Marcel Reints die direct tijdens de start de leiding in handen nam en deze niet meer uit handen gaf. Het gevecht om de tweede plaats ging tussen Thij Twaalfhoven en Jimmy Poelarends en Mike Bartelen. Twaalfhoven wist zijn tweede positie nog meer net vasthouden doordat hij de stilstaande bolide van Stiphout over het hoofd zag en deze flink raakte. Twaalfhoven toch nog tweede gevolgd door Mike Bartelen op plek drie.



Toerwagenklasse -1600 cc. KL 1
Na een flinke koprol in Kieldrecht kon Dirk Rijchaert in Terwolde de snelle Honda's wel voor blijven.Rijkaert profiteerde van het uitvallen van Ronny Claeys en Ramona Cuenen-Hendriks.
Een herstart op de baan door een code rood situatie veroorzaakt door Bram Hoogstra die de bodemplaat van zijn Mr2 aan het publiek toonde bracht Rykaert zijn koppositie niet in gevaar en pakte hij glorieus de overwinning, ook de beker van de tweede plaats ging mee naar Belgie Bert Desender werd netjes tweede. Mark Volkerink mocht als laatste op het 123 podium plaatsnemen.

Toerwagenklasse -2200 cc. KL 2
Het opheven van de keverklasse was voor Richard Zwiep een grote schok, de stucadoor uit Zuidwolde was jaren lang kampioen bij de hoge kevers en moest het nu op gaan nemen tegen toerwagens tot 2200cc. Zwiep dokterde een snelle motor in elkaar en ging opnieuw de strijd aan. Met een goede start was Zwiep als eerste weg op de hielen gezeten door Ronny Claeys. het noodlo sloeg toe voor startnummer 268, Door kortsluiting ontbrandde zijn tank en als een ware vuurzee sloegen de vlammen om zich heen, gelukkig wist de coureur tijdig de auto te verlaten en kon de brandweer de brand blussen.
Tijdens de herstart gaf Zwiep zijn eerste plaats niet meer uit handen en zag als eerste het zwartwit geblokt. Ronny Claeys op twee en met de gele Seat Ibiza pakte Dirk Rychaert de derde plaats.



Toerwagenklasse -3800 cc KL 3
In Kieldrecht ontbrak de regerend kampioen van klasse drie aan het deelnemersveld zo ook in Terwolde. Marcel Broekhuizen liet AutocrossNederland.NL weten dit jaar niet aan de start te zullen verschijnen wegens drukte binnen zijn eigen bedrijf.
Nieuwkomer bij de toerwagens tot 3800cc is Richard Kools. Kools wist in Kieldrecht al hoge ogen te gooien met zijn Cosworth RS kreeg versnellingsbakproblemen maar stond in Terwolde weer aan de start. Samen met Frank Schoenmakers stalen deze twee coureurs de show in de finale. Schoenmakers drong diverse malen aan bij Kools maar die hield het gat dicht. Henk Smits uit Baarlo reed netjes naar de derde podiumplaats.

Motorfietsklasse -1300cc KL 4
Even was het niet zeker of de motorfietsklasse bij de kevers zou blijven bestaan maar door de deelname van Richard van Loon als extra deelnemer zal de klasse blijven bestaan.
In de manches moesten wij al afscheid nemen van Tony Savat met versnellingsbakproblemen. Ook Jos de Groot had last van ontbrekende versnellingen, probeerde het nog in de finale maar kwam niet verder dan twee ronden.
Opnieuw was het Walter Christianen die de volle winst pakte voor Steve Otzer en oud kampioen crazy Barbie Annick Joosen.



Specialtoerwagens -1600cc KL 5
In de keverklasse tot 1600cc lijken steeds meer NK-rijders hun weg te vinden naar de europokal wedstrijden. NK rijder Richard van Schaick vierde op zaterdag zijn verjaardag en was erg tevreden met zijn tweede plaats achter Lammert Brink. Pearle-coureur Geert Mommen stapte vanuit zijn Hayabusa aangedreven kever in zijn 1600 kever en reed voortreffelijk naar een derde klassering.

Specialtoerwagens -3500cc KL 6
De finale van de keverklasse tot 3500cc kende diverse leiders, Zo zagen wij Fred de Haan als eerste de bocht in duiken gevolgd door Johan Zomer. De Haan iets te fanatiek en ging in de rondte einde wedstrijd voor de coureur Abcoude. Zomer nam de leiding over maar wordt op de hielen gezeten door Geert Mommen, deze wachtte netjes af en benutte zijn kans. Zomer vocht zich opnieuw naar voren maar kreeg een lekke band waardoor hij terug viel tot de achtste plek.
Het leverde Mommen een mooie overwinning op in Terwolde, Jemke Veenstra kon tevreden zijn met de tweede stek. Lid van de Lat77 Bert Eggink voegde zich ook bij het podium toe.



Motorfietsklasse Ð 1300cc KL 7
Na het aftreden van Meister der Meisters Sjaak Spies lijkt er nog niet echt een nieuwe kanidaat te zijn. Johan Schoenmakers deed het goed in Kieldrecht maar moest nu genoegen nemen met een zevende plaats. Danny Boere had veel pech in de manches maar met een goed staaltje stuurmanskunst worstelde hij zich door het deelnemersveld en eindigde op de derde plaats. De grootste beker ging mee met Glenn Wouters naar Winksele. Plek twee was Dirk Neerman die in de kwalificatie nog even onderste boven hing.

Special-Autocross -1400cc KL 8
Vanuit de herkansing moest Frankie Schatteman zich kwalificeren voor de grote finale van de special-autocross -1400cc. Kopstart voor TACO-rijder Dinant Ripperda die flinke vlammen liet zien uit zijn turbo kanon. Schatteman had de jacht geopend en reed met een noodvaart naar voren en meldde zich bij de koplopers. Ook voor Schatteman slaat het noodlot toe een afgebroken naaf rechtsvoor weerhield hem van een zege. Winst voor Ripperda, met een lekke voorband pakte Bart van Deursen het zilver en was er brons voor Steve Vogels.



Special-Autocross -1600cc KL 9
Wat is Roland Dekkers goed op dreef bij de klasse Special Autocross -1600cc, na de overwinning in Kessel tijdens het NK slaat de coureur uit Geesteren ook in Terwolde zijn slag. Na een code rood situatie van Herbert ter Maat in de eerste ronde werd er opnieuw gestart en liet Dekkers het kaas niet van zijn brood af eten. Peter Timmermans kon goed volgen maar kon de ontketende Dekkers niet passeren. Timmermans tweede en good old Boldy Andre Bouwmeester maakte het rijtje compleet.

Special-Autocross -2000cc KL 10
In de manches zagen twee kemphanen strijden voor de eerste plek, Glenn van Rosmalen en John Verberk maakten het elkaar moeilijk zo ook in de finale special-autocross -2000cc. Mooie strijd tussen deze twee mannen, een lekke band zorgde er voor dat Van Rosmalen de strijd moest staken en genoegen moest nemen met een zevende plek. John Verberk daarin tegen pakte succesvol de overwinning voor Piere Blok en neef Denny Verberk.



Special-Autocross +2000cc KL 11
Normaal alleen aanwezig op een NK verwelkomde wij Erik Pijnenburg en zijn team. Na een behoorlijk technische schade in Kessel reisden de Brabanders af naar Terwolde om te kijken of alles functioneert en werkt. Pijnenburg pakte het brons en ging tevreden naar huis. John Verberk en Glenn van Rosmalen speelden opnieuw het kat en muisspelletje dit keer in het voordeel van Van Rosmalen.

Superfinale
Zo kwalificeerden 20 deelnemers zich voor twintig ronden tellende superfinale.
Die opnieuw vele uitvallers kende zoals; Glenn van Rosmalen met een kapotte fusee datzelfde gold ook voor Walter Chistianen, bij Henk Smits werden nog maar twee wielen aangedreven ipv vier, Pierre Blok had in de tweede ronde al een lekke band en namen wij vroegtijdig afscheid van John Verberk.
Richard Kools lag ronden op kop werd voorbij gestoken door Peter Timmermans die een lekker tempo handhaafte. Toch pakte Glenn Wouters de leiding over en wist al eerste de twintigtal ronden te volbrengen.

Op naar Ledde!



Tekst: Peter van Beek - AutoCrossNederland.NL
Foto's: Klik hier

25 juni 2007.