PERSBERICHT 2008.


Arjan Stokkink verdedigt NK-titel in Keverklasse
"Deze motor zit nog niet aan zijn max"


3 maart 2008

Eigenlijk had Arjan Stokkink zijn Kever vorig seizoen in de schuur willen laten staan. Wegens een trage gemeente Berkelland verscheen hij in Meddo toch aan de start. Hij won tot zijn grote verbazing, en werd later dat seizoen zelfs Nederlands Kampioen. Als alles meezit, staat hij op 24 maart weer aan de start van de Autocross Meddo, maar dan met een vernieuwde auto.



Arjan Stokkink kan zich de Meddose autocross van vorig seizoen nog goed herinneren. Terwijl anderen de hele winter aan hun auto's hadden gesleuteld, trok hij zijn auto uit de schuur in de toestand zoals hij zijn auto na de laatste wedstrijd voor de winter had achtergelaten. De inwoner van Borculo verscheen aan de start en versloeg de concurrentie. "Ik had vorig seizoen eigenlijk helemaal niet willen rijden", kijkt Stokkink terug. "Ik was van plan om een nieuw huis te bouwen. Omdat daarin veel tijd gaat zitten, had ik de auto een jaar lang in de schuur willen laten staan. De gemeente Berkelland was echter zo traag met het verlenen van de bouwvergunning, dat ik toch maar in Meddo ben gestart."

Smaak te pakken
Het gevolg is bekend. Drie weken na de seizoensopening in Meddo, stond Stokkink aan de start van de eerste NK-wedstrijd in Haarle. Ook die wedstrijd won hij. Stokkink kreeg de smaak weer te pakken, en besloot vanaf dat moment volop voor de prijzen te gaan. Tijdens de tweede NK-wedstrijd in Aalten reed hij vooraan, totdat een enorme stortbui voor de finale roet in het eten gooide. "Het wilde helemaal niet meer, maar desondanks eindigde ik toch nog als derde", vertelt Stokkink.

De andere drie wedstrijden eindigde hij als derde, tweede en eerste. Daarmee verzamelde hij genoeg punten om als eerste te eindigen in het NK-klassement. "Je moet ook een beetje geluk hebben. Ik heb wel een paar keer mijn versnellingsbak kapot gehad, maar dat gebeurde altijd in de series. Dan is er tenminste nog voldoende tijd om een reservebak erin te zetten."

De NK-titel vorig jaar was alweer zijn vijfde in 22 jaar autocrossen. De eerste was in de Standaardklasse, de klasse waarin hij op zijn 18e debuteerde. Een paar jaar later maakte hij de overstap naar de Keverklasse. Daarin behaalde hij in totaal vier keer de eindoverwinning.

Meer uit te halen
In tegenstelling tot vorige winter heeft Stokkink de afgelopen maanden wel veel tijd in zijn auto gestoken. De H-versnellingsbak is vervangen door een sequentiele versnellingsbak. Daarnaast heeft Stokkink geprobeerd om nog meer vermogen uit de auto te halen. "Deze motor zit nog niet aan zijn max, daar kunnen we nog meer uit halen", denkt Stokkink. Ondertussen bouwt Vrieze nog een extra motor, waarmee wat ge-experimenteerd gaat worden.

Op het moment van het interview eind januari heeft Stokkink het frame net teruggekregen van de poedercoater. Geleidelijk aan wordt het frame nu weer opgebouwd. "Eind februari komt de versnellingsbak weer terug. Hopelijk zijn we dan net op tijd klaar voor de cross in Meddo. Ik doe in ieder geval mijn best daarvoor", aldus Stokkink.

Wedstrijdritme
De autocross in Meddo is belangrijk voor Stokkink, die dit seizoen graag zijn titel wil verdedigen. In de eerste plaats is de seizoensopening in Meddo de eerste gelegenheid om te proberen of alles goed werkt. Daarnaast is het zaak om zoveel mogelijk wedstrijdritme op te doen. De eerste NK-wedstrijd laat immers niet zo heel lang op zich wachten. "Je moet wel een beetje gereden hebben om op het NK goed voor de dag te komen. Een paar wedstrijden zijn wel nodig om het juiste ritme weer te pakken te krijgen", vindt Stokkink. "Anders kom je straks tekort en rijden ze je links en rechts voorbij."

Wat dit seizoen extra lastig maakt, is dat de gemeente Berkelland inmiddels wel een bouwvergunning heeft afgegeven. Zijn huis wordt op dit moment gebouwd. In de afwerking zal hij straks ook zelf een hoop tijd moeten steken. Dat wordt dan een drukke tijd voor Stokkink. "Hoe dan ook, ik wil wel mijn titel verdedigen. Daartoe voel ik me min of meer ook verplicht", stelt de coureur.

Autocross Meddo
De autocross in Meddo vindt plaats op tweede paasdag, maandag 24 maart. Plaats van handeling is het terrein aan de Oostendorperdiek, vlakbij de doorgaande weg van Winterswijk naar Eibergen.

Net als voorgaande jaren heeft de organisatie - Sportclub Meddo en Auto Cross Club Laren (ACCLa) - extra test- en trainingsmogelijkheden ingebouwd. Voordat de officiele wedstrijd begint, kan elke autocrosser op het parcours controleren of al het sleutelwerk in de winter succes heeft gehad.

Aanvang van de autocross is om 11.00 uur.
Parkeren op het terrein naast het parcours is gratis.