ACHTERGROND 2008.


Historie SSA

3 april 2008

De Stichting Sportevenementen Aalten is landelijk gezien een vrij jonge organisatie, maar is in de basis 1 van de oudste organisatoren van autocross wedstrijden die ons land rijk is. De verre historie gaat terug tot 1962 toen voor de jeugd een bromfietscross werd gehouden. Later kwamen daar motoren bij, en nog later ook auto's in de zogenaamde "liefhebbersklasse".

De autocross sloeg enorm aan en zo werd in 1967 de eerste autocrosswedstrijd gehouden op 2e Pinksterdag zoals nu nog steeds het geval is. Dit groeide uit tot een van de grootste sportevenementen in Aalten met zeker 5000 tot 6000 bezoekers en 70 tot 80 deelnemers.

In die beginjaren was het ook de enige autocross in oost Gelderland en hieraan is het ook te danken dat de autocross in deze regio tot bloei is gekomen.
Aalten en omstreken hebben dan ook vele kampioenen in meerdere klassen voortgebracht en ook op technisch gebied komen er nog steeds topproducten uit deze regio.

Dat de Stichting Sportevenementen Aalten landelijk nog niet zoveel bekendheid geniet is te wijten aan het feit dat tot 3 jaar geleden de wedstrijden werden gehouden onder de vlag van een bij de KNAF aangesloten organisatie zoals MECHA Sport. Onder die vlag werd in 2004 de eerste NK dan ook al georganiseerd.

Eind 2005 heeft de SSA zich aangesloten bij de KNAF en kreeg ook meteen een NK wedstrijd voor 2006 toegewezen. Dit herhaalde zich voor 2007 en ook voor 2008 staat het NK weer op het programma. De eisen welke aan de NK organisatie worden gesteld zijn de laatste jaren aanmerkelijk hoger, maar toch is de Stichting Sportevenementen Aalten er ondanks slechte weersomstandigheden in geslaagd om alle tot nu toe gehouden wedstrijden tot een goed einde te brengen.

Naast alle sponsoren, vrijwilligers, en bedrijven die veelal belangeloos materiaal en mensen leveren is er veel is te danken aan de grondeigenaar waar de crossen elk jaar weer gehouden worden. Henk-Jan Winkelhorst is die eigenaar die dankzij zijn autocrossverleden telkens weer voldoende grondoppervlak beschikbaar stelt.
Het voordeel van de zandgrond is dat er vrijwel onder alle weersomstandigheden gereden kan worden. Bij slecht weer is het grootste probleem om de deelnemers met steeds groter en meer materiaal op en van hun plaats te krijgen.

De huidige locatie heeft zeker ook een "autocrossbuurt" met o.a. Jan Willem van Eerden, Reindert van Eerden en Mathijs Bosklopper. Ook Henk-Jan Winkelhorst is weer door het autocrossvirus besmet en heeft zelfs 2 kevers aangeschaft.

Het huidige bestuur telt 13 leden en het aantal leden met een KNAF licentie is dit jaar gestegen naar 27. De samenwerking binnen de organisatie is uitermate goed te noemen en ondanks het feit dat de organisatie van autocrosswedstrijden, zeker in 2008 door velen wordt onderschat en ondergewaardeerd, zal er ook dit jaar weer een NK zijn op 27 April en een regiocross uiteraard op 2e Pinksterdag.

Nieuw is dit jaar dat de plaatselijke rijders voor de Pinkstercross een nieuw reglement hebben, met wat meer technische vrijheid en minder strikte regels voor de carrosserievorm. Zodoende hoopt SSA meer mensen de gelegenheid te geven om kennis te maken met de autocross.

Groot is de tegenstelling met de beginjaren als je ziet hoeveel moeite en financiÏle inspanning er geleverd moet worden om bij meer dan het dubbele aantal deelnemers de helft van het aantal bezoekers te krijgen.

In deze tijd waarin de autocross grote stappen voorwaarts maakt, met bovendien een steeds meer professionele uitstraling, is het de vraag of in de toekomst de organisaties mee kunnen profiteren.

De Stichting Sportevenementen Aalten zal er dit jaar, maar ook in de toekomst, alles aan doen om autocrosswedstrijden te organiseren waar deelnemers en publiek van genieten.


Tekst: SSA & Emile Moorelisse
.