ACHTERGROND 2008.


Voor Eimert de Groot is autocross in Meerkerk een reunie

DOOR: JAN VOLWERK - AD.nl - DrechtSteden

Tweede pinksterdag staat al jaren synoniem voor de jaarlijkse autocross in Meerkerk. Op het terrein aan de Burggraaf worden op maandag 12 mei vanaf 12.00 uur wedstrijden in liefst twaalf verschillende klassen verreden. Behalve crossauto's in de diverse standaard-, superstandaard-, sprinter-, rodeo-, stockcar-, super- en damesklassen komen ook quads naar het Alblasserwaardse dorp.


MEERKERK/HOOGBLOKLAND

Meer dan 150 deelnemers hebben zich al ingeschreven bij de organisatie, ook dit jaar weer in handen van de Meerkerkse Autocrossclub Magneet en de Meerkerkse ondernemersvereniging. Voor het eerst in de rijke historie van het crossspektakel wordt bij de start- en finishlijn een heuse tribune gebouwd. Grote afwezige in de sprintersklasse is Dirk van Dijk uit Arkel. Hij zou met een zelfgemaakte snelle auto aan de start verschijnen. "De baan in Meerkerk is net iets te klein voor deze auto," aldus Van Dijk, die op zaterdag 17 mei wel vertegenwoordigd is in het Friese Visvliet. ,,Jammer,ее aldus wedstrijdleider Willem van der Leeden. "Vooral voor het publiek. Dirk is een wonderkind, die op het gebied van de motor- en autocross bijna alles heeft gewonnen wat er te winnen valt."



Een ander 'wonderkind' in de autocrosswereld is er wel bij: Eimert de Groot (35) uit Hoogblokland. Hij doet maandag al voor de zeventiende keer mee in Meerkerk. "Ik ben er altijd bij. Niet zo zeer voor de wedstrijd, voor de sprinterklasse tot twee liter is in Meerkerk niet zo gek veel belangstelling, maar het is voor mij een grote reunie. Je rijdt een beetje voor eigen publiek, veel publiek. Bij sommige crosswedstrijden houdt het bij een paar honderd mensen wel op. In Meerkerk zijn er minimaal drieduizend. Een feest voor alle deelnemers."

De Groot is heel zijn leven al in de ban van auto's. "Ik ben opgegroeid in het autobedrijf van mijn opa en mijn vader in Ameide. Als tiener ging ik al mee naar autocrossen om mee te helpen. Op mijn achttiende stond de eerste opgeknapte sloopauto al voor me klaar. Nee, het racen op asfalt heeft me nooit geboeid. Dat vind ik saai. In een autocross gebeurt altijd iets en je rijdt elke week op een andere baan."

Eimert de Groot heeft in de voorbije jaren een grote naam opgebouwd. "Ik heb inmiddels ruim driehonderd bekers op de zolder in de garage. Bijvoorbeeld die van mijn eerste Nederlandse titel in 1994, nog in de standaardklasse."

De Groot won ook liefst zeven keer de zogeheten Europokal. "Een internationale competitie die in Duitsland, Belgie, Luxemburg en in Nederland verreden wordt. Ik heb de competitie in de standaard-, de sprinter- tot 1600 cc en sprinterklasse tot twee liter gewonnen. Dat is wel een van de mooiste prijzen voor een autocrosser."

Het autocrossen van vroeger en nu is niet meer met elkaar te vergelijken. De Groot: "Vroeger was het beuken en elkaar de baan uitrijden. Die klasse bestaat nog wel, maar wij rijden daarvoor met te dure spullen rond. Iemand moedwillig de baan uitrijden betekent een schorsing. Het komt nu echt op sturen aan."

Aan stoppen denkt hij nog lang niet. "Het is de perfecte afleiding. Ja, mijn vrouw staat er helemaal achter. Die heb ik ontmoet tijdens een autocross, dus dat zit wel goed," meent De Groot, die ervan droomt om een keer aan een rally mee te doen. "Dat is echter niet te betalen en niet te combineren met mijn werk. Het zal dus wel bij dromen blijven.".


Tekst: Jan Volwerk - AD.nl - DrechtSteden
.