ACHTERGROND 2008.


NK Lochem

NK autocross in Lochem op zaterdag 14 juni belooft een waar spektakel te worden. Aan de start van de wedstrijd, die meetelt om het Nederlands Kampioenschap, verschijnen enkele regionale kanshebbers.

Roland Dekkers uit Geesteren (Gld.), Arjan Stokkink uit Borculo, Johan Zomer uit Laren en Gerard Roeterdink uit Borculo maken in hun categorie kans op de overwinning. Ze zullen in Lochem worden gesteund door hun trouwe fans. Roland Dekkers verraste vorig seizoen met een tweede plaats in de eindklassering van het NK. 'Dat probeer ik dit jaar te verbeteren. Maar de verschillen in de top zijn klein, dus het zal moeilijk worden. Details zijn doorslaggevend, dus het wordt spannend.' Dekkers komt uit in de Sprint 1600 klasse. Hij beschikt over een compleet nieuwe, zelfgebouwde wagen, met een Honda Vtec motor. In de eerste wedstrijd om het NK in Aalten en Visvliet behaalde de inwoner van Geesteren een derde resp. achtste plaats. 'In Lochem hoop ik nog beter voor de dag te komen.'



De organisatie van de wedstrijd verwacht een grote belangstelling. 'De kleigrond op het terrein aan de Kanaaldijk staat garant voor hoge snelheden. Zeker als de weersomstandigheden meewerken en het parcours spijkerhard is. Snelheden van 120 tot 140 kilometer per uur zijn dan haalbaar. Het zal de competitie alleen maar aantrekkelijker maken', zegt Adri Nijman bestuurslid van het organiserende Auto Cross Club Laren (ACCLA). De vereniging is aangesloten bij de Koninklijke Nationale Autosport Federatie (KNAF) en telt ongeveer honderd leden uit de hele Achterhoek. Met 35 licentiehouders mag het zich zelfs tot een van de grootste autocrossverenigingen van Nederland noemen. De ACCLA werd opgericht in 1971 en heeft leden uit onder andere Borculo, Ruurlo, Neede, Eibergen, Lochem en Laren. Het organiseert ieder jaar twee wedstrijden; de cross in Lochem en die in Ruurlo. Verder is het medeorganisator van de races in Meddo. Het parcours in Lochem is overigens prima beveiligd. Onder auspiciÏn van de KNAF wordt aan de strengste veiligheidsvoorwaarden voldaan. Er is een publieke tribune met zitplaatsen aanwezig. De wedstrijden in de verschillende klassen beginnen zaterdag 14 juni om 10 uur. Naar verwachting is het evenement rond 19 uur afgelopen. 'Het aantal deelnemers groeit', stelt Adri Nijman vast. ' In 2006 hadden we 200 coureurs en we verwachten dit jaar ongeveer 220 a 230 coureurs aan de start. De autosport zit aardig in de lift.' Dat komt mede door de populariteit van autocross onder jeugdige rijders. In Lochem wordt er ook in de juniorenklasse gereden, het gaat om deelnemers van 14 tot 19 jaar die zonder rijbewijs maar met een speciale licentie aan de start verschijnen.

De wedstrijden die meetellen om het NK autocross, dus ook die in Lochem, worden zondags uitgezonden in het programma Rally Report van RTL7.


Tekst: AutoCrossClub Laren (ACCLa)
.