KRANTBERICHT 2008.

door Dik van Herwaarden - woensdag 10 september 2008

Geen beukers maar crossers in Emmeloord

EMMELOORD - Wie mag zich zondag aan het eind van de middag laten kronen tot polderkampioen autocross? Zesenzestig deelnemers binden in Emmeloord de strijd met elkaar aan. "Dat je in Emmeloord mee mag doen is al een eer.

Het is de cross van het jaar", zegt Frans Wieland uit Nagele. Wieland is de eerste om te erkennen dat geluk en toeval een grote rol spelen. "Ik kan aardig meekomen. Maar alleen als ik alle geluk aan mijn kant heb, kan ik winnen."

De autocrosser uit Nagele, die in een VW Golf crosst, is blij in Emmeloord te mogen rijden. De baan is snel en er verschijnen veel auto's tegelijk aan de start. "In Emmeloord rijden mensen met hun verstand. Niet van die beukers zoals in de dorpen."

De besten van de dorpen en zes Emmeloorders komen aan de start zondag. Wouter van de Beek uit Nagele is tot zijn grote spijt niet van de partij. Hij had zichzelf wel kansen toegedicht met zijn snelle VW Sirocco. "Ik rij elk jaar vrij goed in Emmeloord. En ik heb Nagele gewonnen." Maar Van de Beek moet dit weekeinde een wedstrijd voor het NK Off Road Racing rijden, noodzakelijk om volgend jaar mee te mogen doen aan de Parijs-Dakar-rally.

Jan Bruger uit Emmeloord geldt als een grote favoriet voor de titel. Zelf blijft de crosser bescheiden: "Ik ben een van de kanshebbers. Er zijn er meerdere. Maar ik heb een snelle auto. Een Nissan Sunny 1800 turbo. Bruger won bijvoorbeeld dit jaar de cross in Bant. Hij kijkt uit naar de cross in Emmeloord: "Veel toeschouwers altijd en een lange ruime baan. Dat komt omdat er ook combines op moeten rijden. Het is altijd een feest om in Emmeloord te crossen."

Ronald de Waal, tegenwoordig wonend in Rutten, rekent zichzelf tot de kanshebbers voor de titel Polderkampioen. "Als de auto heel blijft, maak ik een grote kans. Ik heb de laatste jaren toch hier en daar wel een prijsje gepakt." De Waal gaat van start in zijn Nissan 100NX, die hij bij de cross in Nagele heeft getest. De auto werd daar vrij snel warm, maar dat probleem is nu verholpen, geeft De Waal aan. Hij hoopt op een droge baan. Die is dan supersnel. "In Emmeloord komen toch de beste crossers van de polder. De creme de la creme."

Tot die 'elite' behoort zeker Emmeloorder Jeroen de Lange. Hij heeft een snelle auto, een Opel Astra, en hij won in Espel. "Je moet snel zijn, je moet goed kunnen sturen en je moet een flinke portie geluk hebben", zegt De Lange. Zijn doel: als eerste de eerste bocht in. "Dan ben je kansrijk."

Per dorp worden zes deelnemers uitgenodigd die niet alleen voor de individuele eer zullen rijden maar ook proberen de Suikerunie-wisselbokaal voor het snelst rijdende polderdorp te bemachtigen.